Trupul neînsuflețit al actorului Doru Ana, care a murit pe 10 octombrie, la vârsta de 68 de ani, va fi depus la Capela Bisericii Sfânta Maria din București marți, la ora 15.00.
Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face începând de astăzi, potrivit unui anunț făcut de UNATC, instituție la care actorul Doru Ana a fost profesor.
„Astăzi comunitatea UNATC deplânge despărțirea de încă un mare profesor – Doru Ana”, se arată în mesajul publicat de UNATC pe contul de Facebook.
Instituția și-a exprimat regretul față de decesul actorului, „un îndrumător și model pentru multe generații de studenți UNATC”. „Majoritatea dintre ei și-l aduc aminte ca marele actor al Teatrului L.S.Bulandra și ca pe un OM atât de cald, de apropiat de studenți încât majoritatea dintre ei se pot lăuda pe drept cuvânt că le-a fost prieten. Doru Ana te băga în sufletul lui, Doru Ana te modela cu dragoste, îți dăruia experiența lui ca suport intuitiv prin exemple deseori pline de haz, alteori de-a dreptul tragice, dar întotdeauna revelatoare”.
„Ca pedagog moștenise în mod special o grijă deosebită pentru rostirea scenică de la marea sa profesoară Olga Tudorache. Doru Ana era remarcabil el însuși din acest punct de vedere la fiecare apariție a sa”, se mai arată în mesaj.
Doru Ana a fost actor, regizor și profesor universitar doctor. El a fost, de asemenea, director al Departamentului Arta Actorului din UNATC, în perioada 2011 – 2015.
Printre rolurile jucate pe scena de teatru de Doru Ana se numără Toma – „Răceala” de Marin Sorescu, Bufonul – „Cum vă place” de W. Shakespeare, Camillo – „Câinele grădinarului” de Lope de Vega, Folliot – „Thomas a Becket” de Jean Anouilh, Korotkov – „Cadavrul viu” de Tolstoi, Don Ciro – „De Pretore Vincenzo” de Eduardo de Filipo, Sacerdote – „Uriașii munților” de Luigi Pirandello, Jupan Dumitrache – „O noapte furtunoasa” de I.L.Caragiale.
Doru Ana a fost și regizor, printre spectacolele puse în scenă numărându-se „Bani din cer” de Ray Cooney, la Teatrul Național, „Țara lui Abuliu” după Dumitru Solomon, „De Pretore Vincenzo” de Eduardo de Filipo la Teatrul de Comedie, „Măscăriciul” după A. P. Cehov, „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale la teatrul Bulandra.
Nu în ultimul rând, actorul a jucat în filme ca „Terminus paradis” (1998), „Marfa și banii” (2001), „Fructul oprit”, „Umbre” (2019), „Adela” (2020).
CITEȘTE ȘI:
Un mare actor din Cuba, Mario Balmaseda, a murit la vârsta de 81 de ani